DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Tıbbi-Aromatik Bitki Proje Toplantısı Yapıldı…

Tıbbi-Aromatik Bitki Proje Toplantısı Yapıldı…
23 Şubat 2022 09:53
922
A+
A-

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında TAB ( Tıbbi-Aromatik ve Boya Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi ) Toplantısı Yapıldı

Arena Bodrum Haber – Vali Orhan Tavlı Başkanlığında TAB Projesi teknik komite eylem planı görüşüldü. GEKA destekli “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal ve Uluslararası Trend Analizi Danışmanlığı Projesi” protokolü imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen ve  Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tıbbi-Aromatik ve Boya Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında  toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin Duru, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, teknik komite temsilcileri ve yetkilileri katıldı.

Toplantının sonunda Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ile GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan’ın katılımıyla GEKA 2021 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal ve Uluslararası Trend Analizi Danışmanlığı Projesi” protokolü imzalandı.

Toplantı çalışmaların anlatıldığı kısa bir film gösterisi ile başladı. Kümelenme merkezi seçilen Muğla’da yapılan çalışmalar ile teknik komite eylem planı hakkında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can bilgi verdi.

Ardından İl Müdürü Barış Saylak Muğla için önemli değer olan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli yol kat ettiklerine değindi. Saylak konuşmasında şunları ifade etti:

“2015-2019 yıllarında üretim alanının 495 dekar olan üretim alanını son iki yılda 7 kat arttı ve  3453 dekara ulaştı. 2022 yılı Şubat ayı içerisinde 1 milyon adaçayı ve kekik fidesi dağıtılmış olup, Mart ayı içerisinde 900.000 adet daha Anadolu adaçayı dağıtımı yapılacaktır. TAB üretim alanlarında yaptığımız üretim çalışmaları 2022 Mart sonu itibariyle 4.135 dekar alana ulaşacaktır. Bu çalışmalar  ilimizi pilot uygulamaların yürütüldüğü bir merkez konumuna getirmiştir.  İlimizde 10-12 Mart 2021 ve 16-18 Aralık 2021 tarihleri arasında olmak üzere 2 adet “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kümelenme Çalıştayı” gerçekleştirdik.

Çalıştay sonunda; pazarlama sorunlarının çözüm önerileri ve üretilen ürünlerde katma değer artışının sağlanması ile yeni stratejiler geliştirilmesi yönünde kümelenme stratejisi belirledik. Artık katma değeri yüksek ürün, marka ve pazarlama aşamasında önemli adımlar atmalıyız.  Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü yetkilileri ile İlimizde oluşturulan TAB teknik komitesi oluşturduk. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü,  Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, GEKA Muğla Yatım ve Destek Ofisi, KOSGEB Muğla Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası, Muğla Eczacı Odası Başkanlığı,  Muğla Teknopark A.Ş’den oluşan siz değerli komite üyeleri ile birlikte çok yol kat edeceğimizden eminim. Katılım ve katkılarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan konuşmasında “GEKA olarak Muğla için önemli bir kaynak olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğini destekleyen, katma değerini arttıran her türlü projeye destek olduk. Kooperatiflerin bu konuda çalışmalarını destekleyen proje desteklerimizde oldu. Ajans olarak bölgenin kalkınması adına elimizden gelen desteği vereceğiz. Bugün burada imzaladığımız “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal ve Uluslararası Trend Analizi Danışmanlığı Projesinin” hayırlı olmasını diliyorum.”   

Toplantı sonunda teknik komite katılımcıları görüş ve önerilerini ilettiler.