BODRUM KADRAJ – Türkiye’de her 44 bebekten birinin otizm spektrum bozukluğuyla dünyaya gelmesi ve henüz nedeni belirlenemediği için de doğum öncesi bulguları fark edilemeyen nörogelişimsel farklılık olan otizmli bireyler ve ailelerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenlendi.
Atapark Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, AK Parti Milas İlçe Başkanı Emin Çelik, Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergun Kırova, Milli Eğitim Şube Müdürü Türker Yurtseven, 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Başhekimi Tarık Çubukçuoğlu, M. Önol Karadeveci Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Ferhat Güler, Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, Milas KYK Müdürü Serkan Acersoy, Remzi Ozan Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulul Müdürü Muhammed Mercan, Kızılay Milas Şube Başkanı Ayşegül Semerci Güneş ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte katılımcıları bilgilendiren Sempati Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Demet Çapraz, “Dünyada her 54 bireyden birinde, Türkiye’de her 44 bireyden birinde otizm görülmektedir. Oran bu kadar yükselirken, bu bireylerimizi görmezden gelmek ve toplumdan soyutlamak çok yanlıştır. Bunun için burada bir farkındalık yaratmak adına sizlerle birlikteyiz.” diye konuştu.
Otizm spektrum bozukluğuna ilişkin aktarım yapan Özel Eğitim Öğretmeni-Otizm Koçu Burçin Altınsoy da otizm spektrum bozukluğunun başta göz teması kurmamak, takıntılı davranışlar gibi benzeri belirtilerle ortaya çıktığından söz ederek, “Otizm, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkıyor. Bazı semptomlar gösteriyor çocuklar. Aslında ilk 12 ayda dikkatli olursak gözlemliyoruz. Sosyal gülümsemenin olmaması, göz temasının olmaması, ismine tepki vermeme, takıntılı davranışlar gösterme, kendi etrafında dönme, parmak ucunda veya topukta yürüme gibi kendini gösteriyor. Bu belirtiler varsa mutlaka uzmanlara danışmalıyız. Otizm bir hastalık değildir. Tedavisi yoktur. Bir hastalık olsaydı bunu ilaçla tedavi edebilirdik. Otizmin tek tedavisi yoğun eğitimdir ve ailenin eğitime katılmasıdır.” dedi.
Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke programda yaptığı konuşmada, otizmin bir eksiklik değil, farklılık olduğunun bilinciyle bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekerek, “Bugünkü programda otizm sorunu ile karşı karşıya olan çocuklarımızın ve bireylerin özellikle duyusal anlamda karşılaştıkları sorunları deneyimledik. Oldukça etkileyiciydi. Tüm dünyada kabul edildiği gibi bunu biz de bir eksiklik değil, farklılık olduğunu biliyoruz. Bu bilincin yaygınlaşmasında bu tür etkinliklerin büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Oluşturulan stantta otizmli ünlüler, otizmli bireylere sahip ailelerin duygularının yer aldığı mektuplar da sergilendi. Program kapsamında ayrıca, vatandaşlarla otizmle ilgili röportajlar, katılımcılara el baskısı, otizmli özel bireylerin sesleri nasıl duyduğunun anlaşılması için ses dinletisi gibi etkinlikler yapıldı.
Programa katılanlar daha sonra hep birlikte, otizmin simgesi olarak belirlenen mavi rengindeki balonları gökyüzüne bıraktılar.