DOLAR
34,4815
EURO
36,4027
ALTIN
2.955,78
BIST
9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Bodrum’un İçme Suyunu Besleyen 2 Baraj Tamamen Doldu

Bodrum’un İçme Suyunu Besleyen 2 Baraj Tamamen Doldu
14 Nisan 2022 15:55
567
A+
A-

TÜRKİYE’nin en fazla yağış alan illerinden Muğla’da etkili olan yağmurlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı arttı. Bodrum’un içe suyunu ihtiyacını karşılayan Mumcular ve Geyik barajları yüzde 100 doluluğa ulaştı.

BODRUM KADRAJ-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Bu iki barajdan sağlanan su miktarı, Bodrum’da 250 bin ile 400 bin arasında nüfusa yetecek bir su miktarıdır. Bunu yüzde 50’ye varan bir kısmı, iletim hattında kayboluyor. Bu fırsatı değerlendirerek, kentsel alt yapımımızı hazırlıklı hale getirmemiz, Yeni rezervuarlar ve yeni içme suyu kaynaklarını araştırmamız lazım lazım” dedi.

 

Muğla’da geçen yıl ekim ve kasım aylarında beklenen miktarda yağmur yağmayınca su rezervleri geriledi. Bodrum’un en önemli iki içme suyu kaynağından olan Mumcular Barajı’ndaki doluluk oranı ocak ayına kadar etkili olan yağışlarla birlikte yüzde 62’ye, Geyik Barajı’nda ise kullanılabilir su oranı yüzde 59’a ulaştı. Aradan geçen 3 ayın ardından devam eden yağışlarla birlikte her iki barajdaki doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Her iki barajda rezervuarımız tamamen dolmuş durumda. Yaz aylarında bu iki barajdan Bodrum’a sağlanan istihkak, herhangi bir sorun yaşanmadan temin edileceği noktadır” dedi.

‘İLETİM HATTINDA YÜZDE 50 KAYIP VAR’

Barajdan verilen suyun iletim hattında büyük bir bölümünün kaybolduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şunları söyledi:

“2021 su yılında ülke genelinde, Karadeniz ve Marmara bölgesi haricinde bir kuraklık söz konusuydu. Gerek yağış miktarında gerekse karasal su kaynaklarında azalma söz konusuydu. Nisan ayı itibariyle geldiğimiz noktada durum tam tersine döndü. Özellikle ülkemizin güney kesimlerinde, yağış miktarında geçmiş yıllara göre yüzde 25 civarında artış var. Mumcular Barajı ve Geyik Barajı Bodrum’a içme suyu temin eden önemli iki kaynak. Her iki barajda rezervuarımız tamamen dolmuş durumda. Yaz aylarında bu iki barajdan Bodrum’a su sağlama konusunda sorun yaşanmayacaktır. Geyik Barajı’nın tamamen dolması ilave istihkakların da tamamen sağlanabileceği anlamına geliyor. Burada atlanmaması gereken husus var. Bu iki barajdan sağlanan su miktarı, Bodrum’da 250 bin ile 400 bin arasında nüfusa yetecek bir su miktarıdır. Yalnızca bunun büyük bir kısmı yüzde 50’ye varan bir kısmı, iletim hattında kayboluyor. Bu fırsatı değerlendirerek, kentsel altyapımızı hazırlıklı hale getirmemiz lazım. Yeni rezervuarlar ve yeni içme suyu kaynaklarını araştırmamız lazım.”

Bodrum’un nüfusunun dinamik bir nüfus olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Özçelik, “Pandemiden sonra nüfusu 500 bine dayanmakta yaz aylarında, 1 ve 1,5 milyona kadar ulaştığı anlar olabiliyor. Kentsel altyapımızı iklim değişikliğine dayanıklı hale getirebildiğimiz durumda gerekse su kaynaklarını çeşitlendirmemiz durumunda, su temininden kaynaklı sorunların üstesinden gelebiliriz. 150 civarında su kuyusu var. Bu kuyulardan da su temin edilerek ancak kısıtlı bir şekilde Bodrum’a su temini sağlanabiliyor.”

(DHA)