BODRUM KADRAJ – Ergun, arıcılık sektörünün dünya çapında rekabet üstünlüğüne sahip olduğumuz nadir tarımsal alanlardan bir tanesi olduğunu vurgulayarak Türkşeker fabrikasının Muğla arıcılarının ihtiyaçlarını acilen karşılaması gerektiğini ifade ederek , “8 milyon arı kovanıyla yaklaşık 83 bin arıcımız, Türkiye’yi dünyanın en önemli bal üreticilerinden birisi haline getirmiştir” dedi.
Arıcılık sektörünün artan girdi maliyetleri, orman yangınlarının arı besleme ve kışlatma alanlarında yarattığı tahribat, göç yollarında ve yayılım alanlarında yaşanan sıkıntılar, sahte bal üretimi ve denetimsizlik gibi sayısız problemle boğuştuğunu belirten Ergun, “tüm bu sıkıntıların üzerine bir de Türkşeker’in kararıyla arıcıların adeta cezalandırıldığını” söyledi.
Arıların beslenmesi için şekerin önemine değinen Ergun, “eğer arıcıların şeker talebi hızlı bir şekilde karşılanmaz ise Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon arı için açlığa bağlı kitlesel ölüm riski kaçınılmaz hale gelecektir” dedi. Kitlesel arı ölümlerinin gerçekleşmesi durumunda, “tarımsal üretimin veriminin ve biyolojik çeşitliliğin darbe alacağı” konusunda uyardı.
Türkşeker’in bu yanlış kararından dönmemesi durumunda, arıcıların bu sıkıntılı dönemi atlatamayacağını ve birçok arıcının sektörden ayrılacağını söyleyerek, Türkiye’de arıcılık yapacak kimse kalmayacağını iddia etti.
Türkşeker’e yeniden ve daha fazla zaman kaybetmeden arıcılara uygun koşullarda şeker vermesi çağrısı yaptı.
Metin Ergun’un verdiği araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.