DOLAR
34,2644
EURO
37,4249
ALTIN
2.916,18
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Z Kuşağı En Çok Youtube En Az Geleneksel Radyoyu Tercih Ediyor…

Z Kuşağı En Çok Youtube En Az Geleneksel Radyoyu Tercih Ediyor…
14 Şubat 2022 09:24
546
A+
A-

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (HEP) Üniversitesi öğretim üyesi ve Radyo & TV Programcısı Doç.Dr. Mihael Kuyucu dünyada yükseliş trendine giren podcast yayıncılığı hakkında yaptığı araştırmayı yorumladı.

BODRUM KADRAJ – Kuyucu, Podcast yayıncılığı hakkında yaptığı araştırmada gençlerin Türkiye’de podcast içeriklerine olan ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte daha fazla podcast dinlemeye başlayan gençler daha çok “eğlence” ve “bilgi” içerikli podcastler dinliyor.

Neden Podcast Avantajlı?

Doç.Dr. Michael Kuyucu, son yıllarda Spotify, Google ve Apple’ın da özel yatırım yapması sonucunda yaygınlaşan podcast yayıncılığı sayesinde küresel ölçekte içerik üretme avantajı sunan mecranın dünyada aynı zamanda gelir getirme potansiyeline de sahip bir mecra olduğunu söyledi.

Podcast yayıncılığının pek çok nedenden dolayı gençler tarafından tercih edildiğini gösteren araştırmada gençlerin podcast dinleme tercihlerinin nedenleri ise şöyle:

Radyoya Tehdit Bir Mecra Olabilir..

Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun Türkiye’de üniversitelerde eğitim gören gençler üzerinde yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 75,4 ‘i podcast yayıncılığının dijital ekonomi içinde bir yer edineceğine inandığını söylerken yüzde 24,6’sı bu yayıncılık türünün herhangi bir ciddi gelir modeli oluşturamayacağını düşünüyor.

Araştırmanın en ilgi çekici bölümü ise üniversitede eğitim gören gençlerin yüzde 81,6’sının dijital dönüşüm sayesinde podcast yayıncılığının geleneksel radyoculuğun yerini alma potansiyeline sahip bir mecra olduğunu düşünmesi. Araştırmaya göre gelecek beş yılda podcast yayıncılığına olan ilgi artarken geleneksel radyoya olan ilgide düşüş yaşanacak.

Podcast Yayıncılığı Radyo Yayıncılığının Yerini Alabilir / Tehdit Olabilir : %81,63

Podcast Yayıncılığı Radyo Yayıncılığının Yerini Alamaz /Tehdit Olmaz: %18.37

Araştırmasında gençlerin gündelik hayatlarında en çok Youtube ile zaman geçirdiklerini belirten Doç.Dr. Michael Kuyucu, gençlerin en çok kullanmayı tercih ettiği mecralar arasında podcast yayınlarının beşinci sırada yer aldığını söyledi.

Geleneksel medya içinde televizyon gençlerin en çok tercih ettiği sekizince mecra iken geleneksel radyo en az tercih ettiği mecra.

Z kuşağının medya kullanım alışkanlıklarının önceki kuşaklara göre çok daha farklı olduğuna vurgu yapan Doç.Dr. Michael Kuyucu, “Bugüne kadar yapılan nerdeyse tüm araştırmalarda Z kuşağının kendine has tüketim alışkanlıklarına sahip oldukları ve bunun paydasında dijitalleşmenin olduğu bir gerçek. Medya araştırmalarında da Z kuşağı daha çok dijital medyayı tüketmeyi tercih ettiği ortada. Z kuşağı Youtube, Netflix, Instagram ve Tiktok gibi mecralarda televizyondan alacağı doyumun daha fazlasını alırken, geleneksel radyoyu da unutmaya başladı. Gençler, kendi istekleri ile değil ancak bulundukları bir yerde başkalarının seçimleri (örneğin arabada sürücünün tercih etmesi) doğrultusunda geleneksel radyoya maruz kaldıklarında radyo ile zaman geçirebiliyorlar. Kendi tercihleri ile işitsel medyadan bir içerik aradıklarında podcast yayıncılığına başvuruyorlar” yorumunu yaptı.