BODRUM KADRAJ – Omicron varyantının günlük vaka sayısı, önceki gün salgının başından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşarak 66 bin 467 olarak açıklandı.
Böylece 27 Aralık’tan bu yana vaka sayıları yüzde 155 artış gösterdi. Bu sayının çok kısa sürede 100 bine dayanabileceği uyarısı yapan uzmanlar yeni önlemlerin açıklanmasını beklerken, hükümetin açıkladığı tek karar karantina süresinin düşürülmesi oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, pozitif vakaların karantina süresinin 7 güne düşürüldüğünü duyurdu:
“Karantina sürelerinin mevcut koşullar dikkate alındığında yeniden düzenlenmesinin uygun olacağına karar verilmiştir. Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 7’nci günden sonra hafif ya da semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5’inci gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer. Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz.”
Yalnızca Türkiye’de değil, bazı Avrupa ülkelerinde de Omicron fırtınasının ardından karantina süreleri kısaltıldı. Yunanistan, Avrupa’da enfekte insanlar için tüm zamanların en düşük seviyesi olan 5 günlük karantinaya geçtiğini duyuran ilk ülke oldu. İngiltere ise Noel’den hemen önce enfekte insanlar için 7 günlük izolasyon uygulamasına başladı. İspanya, İrlanda ve Fransa da izolasyon sürelerini 10 günden 7 güne indirdi. İtalya ise aşılı olan yakın temaslılar için karantinayı rafa kaldırdı.
Peki, Omicron varyantı nedeniyle Türkiye’de ve dünyada vaka sayıları rekor üstüne rekor kırarken karantina süreleri neden azaltılıyor? Uzmanlara göre bu kararın gerekçesi tıbbi değil ekonomik. Hekimler, çok hızlı bulaşan varyant nedeniyle işgücü sıkıntısı yaşanmaması için bu uygulamaya gidildiğini söylüyor.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “İzolasyon süresinin 7 güne indirilmesinin (Bazı ülkelerde test kontrollü 5 gün, bazı ülkelerde test kontrolsüz 5 gün, bazı ülkelerde 7, bazı ülkelerde 10 gün) nedeni, bu süre sonunda bulaş riskinin ortadan kalkması değil, biraz bulaş riskini göze alıp işlerin yürümesini sağlamaktır” dedi.